Tiedemankryssaren

  Ipanema

 Storlek: 10,00 x 2,95  Vikt:
Byggd:
1961
Motor:  2 x Ford 2715, 6 cyl, 150 HP
Ägare: Johan Hanson
Brötvägen 34, 167 66 Bromma
Tel 08-253855  Mobil
070-7360422
johan@hansonmarin.se
www.hansonmarin.se

2000-01-13

Hej, översänder en bild på lillebror Johans båt Ipanema.
Både jag och Lillebror Johan (som såg dagens ljus 1973), spenderade våra barndoms somrar ombord på Ipanema och vi bägge lärde oss att älska Stockholms skärgård och framför allt Ipanema som nästan blev ett andra hem under sommar månaderna. När Pappa till slut inte orkade tjata på mig om hjälp med henne på vårarna (Jag var ju 18 år 1979 och hade ju inte tid med någon "mossig båt" då) sålde han henne 1980 till Börje Olsson  (se nedan). Lillebror Johan var förkrossad och svor att en dag köpa tillbaka henne. Efter det köpte Pappa segelbåt (gud förbjude), som senare byttes mot Storö 34 och sen Storö 31, men ingen kunde ju mäta sig med Ipanema.panema byggdes mycket riktigt på Lidingö, beställare var en Herr Belfrage, när hon var klar för leverans våren 1961 var hon utrustad med 2 st fyrcylindriga bensinmotorer och gjorde cirka 25 knop, hon döptes till "Key West".
Nu köpte Belfrage aldrig henne, utan en Docent Arner köpte henne. Efter första sommaren ansåg Fru Arner att bensinmotorer var förenat med livsfara och därför fick AB Nils Gustavsson på Bosön Lidingö i uppdrag att under vintern byta ut bensinmotorerna mot fyrcylindriga Ford dieslar, med dessa fick hon en toppfart på cirka 18 knop. Följande sommar uttryckte Fru Arner sitt missnöje över att diesel luktade fruktansvärt illa, varpå Docenten gav upp och sålde båten hösten 1962. Hon köptes då av en god vän till vår Far, Ulf Hjelmqvist, som döpte om henne till "Ipanema" ,som  enligt obekräftade källor ska betyda "smutsigt vatten" på något Afrikanskt språk. Ulf njöt Ipanema fram till hösten 1971 då vår käre Far, Curt Hanson köpte henne av honom, pappa ägde henne fram till hösten 1980, då han sålde henne till en Börje Olsson som ägde henne cirka 2 år, därefter flyttade hon till Visby där hon ägdes av några Gotländska killar i cirka 2 år, sen är det lite oklart var hon tog vägen. 1994 bestämmer sig Johan för att leta rätt på Ipanema igen och försöka köpa tillbaka henne.
1995 dök hon upp i hos en kille i Karlstad, som jag just nu inte kan komma på namnet på,Johan ringer då till mig och skriker "JAG HAR HITTAT HENNE I KARLSTAD, HON VA TILL SALU, SÅ JAG KÖPTE HENNE"
Sagt och gjort, hösten 1995 var Ipanema återbördad till Familjen Hanson och åter i Ålstens hamnen. Tyvärr i ganska hopplöst skick, det mesta man tog i lossnade och av dom forna 75 hästars Ford dieslarna var det nog bara hälften av hästarna kvar. Kulmen nåddes sen-sommaren 1997 när ett spridar rör på ena motorn sprack och en eldsvåda var ruskigt nära, dessutom läckte hon ganska friskt både här och där, och daglig tillsyn krävdes för att kontrollera att länspumparna fungerade. Hon åkte upp på land, och Johan bestämde sig för att "nu kommer hon inte i förens vi kan åka direkt till veteranbåtsfestivalen utan att skämmas". I skrivande stund, är hela båten renskrapad och inoljad, en hel del trä utbytt, och mer ska bytas,nya motorer, axlar, propellrar, stödbockar och roder ska installeras, nya rutor ska i, nya kapell ska sys, osv. Johan jobbar som Maskinbefäl på fartyg, och har varit borta längre perioder, men ska väl nu äntligen stanna i Sverigetills hon är klar, förhoppningsvis får hon komma i till sommaren 2000.
Med vänlig hälsning
Pontus Hanson