Tiedemannkryssaren
Soraya

Storlek: 9,70 x 2,70  Vikt:  3,5 ton
Byggd: Johannes Olsson, Kungsviken Orust 1957
Motor:  VolvoPenta TAMD31  (tidigare MD29A)     
Ägare: 
Stefan Iwanowski, Stockholm

stefan.iwanowski55@gmail.com


Tidigare ägare: 2001 till ca 2016: Lars & Anki Olsson, Hägersten

Sorayas egen hemsida

Soraya byggdes på Orust 1957 på beställning av varvsägare Walter Berg, Hälsö. Båtbyggare var Johannes Olsson, Kungsviken. Johannes två söner tog över varvet som sedemera blev Malö Yachts. Soraya är 32 fot, byggd i mahogny på ek- och stålspant och med ett massivt ribbdäck av teak.

Soraya är döpt efter den vackra prinsessa som var gift med shahen av Iran mellan 1951 – 1958. Hon lyckades dock aldrig skänka shahen någon arvinge, så shahen försköt henne och gifte om sig, en mycket tragisk historia i pressen på den tiden. Soraya - ett mycket vackert namn med stark femtiotals anknytning som vi är särskilt glada över.

Soraya var i ett bedrövligt skick när vi köpte henne i Marstrand 2001 och den påföljande vintern/våren bjöd på en mycket krävande renovering, ca 1500 arbetstimmar lades ned. Bland annat revs och byttes skarndäck, båda rufftaken,vindrutor, mm. Sedan dess har vi succesivt fortsatt att rusta och utrusta Soraya.

Vintern 04/05 renskrapades Soraya under vattenlinjen, mahognyn mättades med 13 strykningar och totalt 20 liter rå linolja, och botten genomgick en remarkabel förändring (läs mer om det på hemsidan)! Efter lång torktid mönjades botten efter konstens alla regler. Under våren sydde vi också ett nytt sandfärgat kapell till Soraya. Vintern 05/06 installerades den största och bästa bekvämligheten hittills, ett kraftigt repankarspel från Engbo. Komplett med fjärrkontroll, femtio meter16 mm blyad lina från Robship och ett 15 kilos rostfritt Bruceankare Ankarspelet monterades helt osynligt i den gamla ankarboxen som fungerar perfekt för ändamålet.

Soraya är sedan 2004 MYS-registrerad. Hon har en egen omfattande hemsida med bl a historik, ägarlängd, ritningar, komplett dokumentering av renoveringen i text och bild. Det finns också en avdelning om Stig Tiedemann med historiska bilder både av konstruktören själv och hans verk. Tretton båtar finns avbildade med ritning och text, gamla särtyck från Till Rors. Hälsningar Lars Olsson.